10 tips en ideeën voor inrichten kleine babykamer

10 tips en ideeën voor inrichten kleine babykamer

Hoe leuk is het inrichten van een babykamer als je zwanger bent! Het liefst wil je voor je kindje een mooie ruime kinderkamer maar soms is die ruimte er in huis gewoon niet. Maar wees gerust ook een klein kamertje kan je superleuk inrichten tot een fijne kamer voor de komst van je baby. In dit blog geven wij je 10 tips en ideeën voor het inrichten van een kleine babykamer. Hiermee heb je na het lezen volop inspiratie om aan de slag te gaan met het maken van een mooie kleine babykamer.


Tip 1 Vloer
Ga voor een lichte vloer in de babykamer. En koop meubels (ledikant – commode en kast) op poten. Het heeft een optisch vergrotend effect als je de vloer ziet doorlopen onder de meubels en dus meer vloer ziet. De kamer lijkt dan groter en minder vol.

Tip 2 Kast
Maak hierbij gebruik van de hoogte van de kinderkamer. Plaats een hoge kast in plaats van een halfhoge kast. De kamer lijkt dan groter. Dit kan ook een smalle hoge kast zijn. En ook kan je ervoor kiezen om een iets minder diepe kast te nemen. Als je bij binnenkomst van de kamer links of rechts ruimte naast de deur hebt dan kan je daar het beste een kast plaatsen. Dan valt hij het minste op en is een kast niet de blikvanger als je het kamertje komt binnenlopen maar kan dit een ander mooi item zijn. Mocht je geen ruimte hebben voor een kast in de babykamer, in een commode kan je ook prima kleertjes en andere benodigdheden opbergen. Kleding in grotere maat, voorraad luiers, beddengoed etc kan je ook in een kast in een andere ruimte opbergen. Zodat je alleen wat je dagelijks benodigd hebt binnen handbereik is in de babykamer bij het verschonen en aankleden van je kindje.Bron: klantfoto posters van De Kleine AutoTip 3 Raambekleding
Ook gordijnen van boven naar beneden benadrukken de hoogte van de kinderkamer. Een rolgordijn of andere raambekleding doet dat niet. Neem verduisterende gordijnen zodat je kindje rustig kan slapen ook overdag. Je kan ook andere gordijnen nemen en een verduisterend rolgordijn erbij in een neutrale lichte kleur.

Tip 4 Commode
Commodes zijn er in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Ook zijn er opklapbare commodes. Deze zien er heel handig uit voor een kleine babykamer maar ons lijken deze niet zo praktisch in gebruik. Je hebt dan niet schone kleertjes en verschoningsspullen vlakbij de hand die je anders dichtbij kan opbergen in de lades van de commode waarop je je kindje verschoont en aankleed. Je wil je niet hoeven omdraaien of dit op andere plek te hoeven pakken waarbij je kindje zich op dat moment net omdraait en mogelijk kan vallen. En ook zijn opklapbare commodes niet zo stevig als een commode kast. Bedenk dat je kindje steeds zwaarder wordt en op gegeven moment ook wil gaan staan bij het aankleden.

Tip 5 Wandplank
Een wandplank ophangen boven de commode heeft ook een ruimtelijke en speels effect. En staat ook nog eens erg leuk. Ook kan je er heel handig nog iets op opbergen los of in een mandje. Of er een mooie accessoire opzetten voor het creëren van bepaalde stijl en sfeer in de babykamer. Ook een mooie tak, roede of wandhaak waar je kleertjes aan kan hangen is een leuk en handig styling item bij het inrichten van de babykamer. Je kan deze ook onder de wandplank maken of naast de commode.Bron: foto wandplank van Wink of Sara

Tip 6 Ledikant
Bij het kiezen van de meubeltjes is het bij een kleine babykamer ook te adviseren om deze niet in een donkere kleur te nemen. Ga voor meubels in een rustige kleur als wit, grijs of een lichte houtkleur. En hang boven het ledikant ook geen klamboe. Bij een klein kamertje geeft een klamboe echt een kolossale indruk. En dit verkleint optisch de ruimte. Kies liever voor een mooie minder opvallende mobiel of muziekhanger boven het bedje.

Tip 7 Stoel
Op de babykamer wil je vaak ook graag een stoel hebben staan voor de nachtelijke voedingen of om even bij je kindje te kunnen zitten om een verhaaltje voor te lezen. Of als ze niet goed kunnen slapen. Maar in kleine babykamer past dit meestal niet een fijne comfortabele stoel. Het voeden zou je misschien ook op een andere plek in huis kunnen doen. En een houten krukje, een zachte hogere ronde poef of een hocker kan ook een mogelijkheid zijn om toch eventjes op te kunnen zitten in de babykamer.

Tip 8 Indeling kleine babykamer
Ook een kleine babykamer kan je op verschillende manieren indelen. Het ledikant kan je bijvoorbeeld in de lengte zetten van het kamertje maar ook in de breedte. En een commode kan je recht/verspringend tegenover de wand van het ledikant zetten. Of juist alles aan 1 zijde naast elkaar voor meer loopruimte. Dit ligt er ook een beetje aan hoe de afmetingen van de kinderkamer zijn. Is deze meer vierkant, rechthoekig of juist heel smal. En waar de raam en deur zit. Meet voordat je de meubels aanschaft goed uit of je ze op verschillende manieren kan neerzetten en of het past in het kamertje. Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om te gaan schuiven als de meubeltjes er zijn. En ook als je van regelmatig veranderen houdt is dit fijn. Laat je ook op ons pinterest bord inspireren voor mogelijke indelingen bij een kleine kinderkamer.Bron: klantfoto plafondlamp van De Kleine Auto

Tip 9 Kleuren
Bij het inrichten van een kleine babykamer moet je ook goed letten op het kleurgebruik. Rustige en neutrale kleuren ogen het meest ruimtelijk. Maar een helemaal witte kamer dat wil je ook niet. Je wil graag dat de babykamer knus en fijn aanvoelt. En dat creëer je mede contrasten. Denk hierbij aan gebruik verschillende materiaal soorten zoals hout en textiel. En ook aan een kleur op de wand of in de accessoires. Je kan ervoor kiezen om 1 wand in een lichte kleur te verven of te behangen met een rustige print om kleur aan te brengen in de babykamer. En als je toch graag een iets donkere kleur wil op de wand kan je ook een lambrisering verven of een kleurvlak in plaats van een hele wand. We hebben ook een blog geschreven over verf ideeën voor de kinderkamer en een blog over kiezen van kleur voor de kinderkamer. Daar vind je ook nog meer inspiratie voor gebruik van kleur in de babykamer.

Tip 10 Accessoires
Ook kan je kleur toevoegen in de kinderkamer doormiddel van accessoires. Denk hierbij aan een aankleedkussenhoes, dekentje, lakentje, opbergmandje, kussen, lamp en een poster of muurcirkel.
In onze shop vind je heel veel mooie accessoires voor een babykamer. Je kan hierbij ook shoppen op kleur en voor een bepaald thema. Handig he? Zo kan je een mooie style en sfeer creëren in de babykamer. Maar let op! Koop ook weer niet teveel leuke babykamer accessoires. Bij een kleine kinderkamer geldt namelijk ‘less is more’. Als je heel veel spulletjes neer gaat zetten en ophangen oogt het al snel rommelig en kleiner. En dat wil je juist niet bij een kleine babykamer.


We hopen dat je op basis van onze 10 tips en ideeën voor een kleine babykamer veel inspiratie hebt gekregen voor het inrichten van jouw babykamer.

Wil je graag meer informatie over kinderkamers download dan het GRATIS Stappenplan voor inrichten van babykamer - kinderkamer

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.