De vier cadeautjes regel

De vier cadeautjes regel

Heb jij al eens gehoord van de 4 cadeautjes regel? Ik had er nog niet eerder van gehoord maar toen ik vorige week deze regel voorbij zag komen op Instagram was ik gelijk enthousiast. Het lijkt me echt een super fijne en handige regel om toe te passen. Je voorkomt dat je kind het einde van het jaar met Sinterklaas of Kerst (en met verjaardagen) wordt overladen door cadeaus door jezelf en door familie. Je denkt altijd dat kinderen het leuk vinden om juist heel veel cadeaus te krijgen. Maar niets is minder waar. Ze zijn juist veel dankbaarder & blijer met een paar mooie cadeaus die heel bewust voor ze zijn uitgezocht. En ze hebben er meer aandacht en waardering voor dan bij een berg cadeaus aan speelgoed en andere dingentjes die ze niet echt allemaal  en in die hoeveelheid nodig hebben. Zo blijft het bijzonder voor ze om een cadeau te krijgen.

De 4 cadeautjes regel heeft ook nog een aantal andere voordelen: je verminderd de hoeveelheid speelgoed in huis ook fijn in kader van minimaliseren, je bespaart in je portemonnee, het is duurzamer en je koopt bewuster & met meer aandacht. En dat laatste lijkt mij ook veel meer voorpret geven.

Dus wij gaan hem toepassen dit jaar met Sinterklaas. En ook bij verjaardagen.

Hoe werkt deze regel?

De 4 cadeautjes regel houdt in dat je voor je kind vier cadeautjes koopt.

Uit elk van de volgende categorieën kies je een cadeau voor ze uit:

  • Iets wat hij/zij graag wil hebben
  • Iets wat hij/zij nodig heeft
  • Iets om te dragen
  • En iets leerzaams

Ze krijgen zo op deze manier ook allemaal verschillende soorten mooie cadeaus en niet alleen maar speelgoed. En binnen de categorieën kun je veel kanten op.

Ter inspiratie een paar voorbeelden per categorie:

  • Iets wat ze graag willen hebben. Een step, Playmobil of Lego. Iets wat je kind al langere tijd heel graag zou wil hebben. En dus een echte cadeau wens van hem/haar is waarvan ze het meest hopen dat ze dat zullen krijgen van Sinterklaas of op hun verjaardag.
  • Iets wat ze nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld een drinkbeker of broodtrommel zijn, een rugzak met naam, kleurpotloden of stiften etc. Maar ook een dekbedovertrek, wandlampje, mooi kussen of poster voor zijn/haar (nieuwe) kamer.
  • Iets om te dragen. Je kan hierbij denken aan een mooie trui, jurk of pyjama. Of verkleedkleren, een warme muts of sloffen. En het leuke is als dit een item is waar je ook weet dat ze er heel erg blij van worden. Iets in hun lievelingskleur of waar ze op dat moment fan van zijn.
  • Iets leerzaams. Ik ben zelf dol op spelletjes en voorlezen dus ik vind het ook altijd heel erg leuk om een mooi voorleesboek of boekje dat ze zelf kunnen lezen cadeau te doen. Of een leuk spelletje dat je samen met ze kan doen. En hier leren ze zoveel van op allerlei vlakken. Daarnaast is het ook nog eens heel fijn en gezellig om samen te doen met je kind.

Hopelijk ben je ook enthousiast en geïnspireerd door de 4 cadeautjes regel. Geef er vooral je eigen draai aan. Maak zelf de keuze of je deze regel alleen voor jezelf toepast of ook samen met opa’s & oma’s en andere familieleden etc. En wees niet te ‘streng’ hierin. Het gaat vooral om de gedachte om je kind niet te overladen met cadeau's en aan al zijn wensen te voldoen. Dat je ze leert dat het niet om de hoeveelheid cadeaus gaat voor een fijne pakjes avond of verjaardag maar vooral om de gezelligheid met elkaar. En dat een volgende keer een andere cadeauwens van ze misschien in vervulling gaat. Zo blijft het bijzonder & speciaal voor ze om een cadeau te krijgen. En zijn ze ook veel dankbaarder en blijer met de cadeaus die ze krijgen.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.