Kinderkamer behangen | Hoe moet je behangen? Uitleg en tips
Behang is leuk! Je kan met behang heel eenvoudig een bepaalde stijl en sfeer geven aan de kinderkamer of babykamer. En een muurtje behangen is echt niet moeilijk. Ook als je geen ervaren klusser bent. Ik zag er de eerste keer ook tegenop maar het is me echt 100% meegevallen! Ik was vooral bang om verkeerd te meten en dat ik het patroon niet mooi aansluitend zou krijgen op de muur. Maar met de juiste voorbereiding, materialen en behang kan het echt niet misgaan. In een paar uurtjes heb je dan een totaal andere kamer als resultaat. Ik wordt daar echt blij van. In dit blog lees je hoe je moet behangen. Vertel ik je ook welke materialen je nodig hebt, hoe je de hoeveelheid benodigd behang berekend en geef ik je handige tips.
Behang kiezen + welke wand behangen
Wil je een hele muur gaan behangen? Of alleen een strook of paneel? Dat is ook mogelijk. Je kan de andere muren dan wit laten of in een tint verven die ook in het behang zit. Je kan een kleur van het behang ook terug laten komen in de accessoires voor een mooi geheel. Ook in een kleine kinderkamer is het heel goed mogelijk om behang te gebruiken. Behang maakt een kinderkamer knus en fijn.
Welke wand je in een kinderkamer voor het behang kiest is ook belangrijk voor het effect dat het geeft:
- Smalle kamer: behang de kortste wand hierdoor lijkt de kamer breder.
- Kleine kamer: behang hierbij ook de kortste wand om de kamer groter te laten lijken.
- Met een licht kleurig behang en/of rustige print kan je heel goed een lange grote wand behangen.
- Bij behang met een drukkere en/of donkere print kan je beter een kleinere wand of hoek/nis behangen.
Kijk ook naar de lichtinval in de kinderkamer hoe het behang uitkomt op de wand. En naar hoe je de kamer binnenkomt. Wil je dat het behang direct opvalt of wil je het minder direct op je af laten komen.
Als je kiest voor vliesbehang kan je bij het behangen de muur insmeren met lijm en dan het behang erop plakken. Dat is veel eenvoudiger dan behang waarbij je de achterkant van het behang moet voorzien van lijm voordat je het behang op de muur plakt. En vliesbehang kan je hierdoor ook nog een beetje schuiven op de muur voor aansluitend maken van naad en patroon. En ook weer even loshalen als de baan niet gelijk goed zit. Dat is echt het fijne aan vliesbehang.
Welke kleur en print je kiest voor een behang is een persoonlijke keuze op basis van wat jezelf mooi vindt en aanspreekt. Ik zou hierbij vooral afgaan op je eigen gevoel en de stijl + sfeer die je graag wil voor de babykamer of kinderkamer.
#TIP Behangstaaltjes
Neem diverse behang staaltjes mee naar huis (of vraag deze online aan) voor je het behang gaat kopen of bestellen. Hang deze met schilderstape of maskingtape op aan de wand die je graag wil behangen. Zo kan je alvast een beetje zien hoe het behang uitkomt in de kinderkamer qua print en kleur. Ook in combinatie met andere kleuren en meubels in de kinderkamer. En bij de lichtinval in de kinderkamer. Ik laat zelf de behangstalen dan altijd een paar dagen hangen om het behang ook op verschillende momenten van de dag te kunnen zien. Ook bij lamplicht in de avond. Dit helpt mij bij het maken van keuze tussen meerdere behang prints en kleuren van behang.
Voorbereiding
Behangrollen: hoeveel behang heb ik nodig?
Om te berekenen hoeveel behang met patroon je nodig hebt moet je de hoogte en breedte goed opmeten van de wand die je wil gaan behangen. En je moet van het behang weten wat de rolbreedte is, de rollengte en het patroonverloop. Gebruik bij het opmeten van de wand een rolmaat die zodanig lang is dat je de breedte van de wand in 1x kan opmeten. Ook is het handig om de hoogte van de wand zowel links, rechts en in het midden op te meten omdat in bijna geen enkele kamer de hoogte overal gelijk is. Neem de hoogst gemeten waarde voor de hoogte van je wand in onderstaande berekening. Ook tel je bij de hoogte 10 cm snijmarge boven + onder. En bij de breedte 10 cm snijmarge links en rechts.
Voorbeeld berekening:
Een wand is 425 cm breed en 230 cm hoog, de behangrol heeft een breedte van 53 cm en een lengte van 560 cm. Het patroon herhaalt zich om de 46,7 cm.
Hoogte muur incl snijmarge: 230 cm + 10 cm snijmarge onder + 10 cm snijmarge boven = 250 cm
Breedte wand incl snijmarge: 425 cm + 10 cm snijmarge links + 10 cm snijmarge rechts = 445 cm
De breedte van de wand inclusief snijmarge deel je door de breedte van de behangrol: 445 / 53 = 8,4 Dit getal rond je af naar boven en je weet hoeveel banen je hebt benodigd voor behangen van de wand -> 8,4 afgerond naar boven is 9 dus je hebt 9 banen nodig. *
Uitrekenen hoeveel banen je uit 1 rol kan halen doe je doormiddel van lengte van rol minus hoogte van wand incl snijmarge te nemen. Daar weer het patroonverloop af te halen en zo te kijken wat je overhebt. En bepalen of je uit dat stuk nogmaals de hoogte van wand incl snijmarge uit kan halen.
560 cm lengte behangrol – 250 cm hoogte incl snijmarge – 46,67 cm patroonverloop – 250 cm nogmaals hoogte incl snijmarge = rest 13,3 cm -> je kan dus 2 banen uit 1 rol behang halen.
Deel daarna het aantal benodigde banen door de banen die je uit 1 rol haalt en dat getal rond je af naar boven -> dan heb je uitgerekend hoeveel rollen behang je nodig hebt.
9 banen / 2 banen per rol = 4,5 Dus je hebt 5 rollen nodig voor het behangen van de muur in dit voorbeeld.
* Je kan voor de zekerheid ook 1-2 banen extra rekenen om er zeker van te zijn dat je ook genoeg behang hebt als je per ongeluk een foutje maakt of als er iets anders misgaat tijdens het meten, snijden of plakken van het behang.
Let op! Behangrollen worden geverfd doormiddel van een verfbad, dit wordt ookwel de batch genoemd. Aan de hand van het batchnummer op de behangrol kan je zien of de rollen uit hetzelfde verfbad komen. Heeft de ene rol een ander verfbad nummer dan de andere behangrol? Dan is er een kans aanwezig dar er een licht kleurverschil bij deze twee behangrollen. Het is dus belangrijk om het aantal behangrollen dat je nodig hebt goed te berekenen vooraf zodat je in de winkel voldoende behangrollen met zelfde verfbad koopt of op bestelling laat maken. Als je tijdens het behangen erachter komt dat je tekort komt en je wil nog rollen bij kopen of bestellen dan kan er dus een klein kleurverschil zijn en dat wil je niet. Dus het juist opmeten van de wand en het maken van een goede berekening voor uitrekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt is dus handig.
Wat heb ik verder nodig?
Welke benodigdheden heb je nodig om te kunnen gaan behangen. We hebben onderstaand een overzicht hiervan gemaakt waarmee je alle benodigde materialen kan verzamelen:
- Behangrollen
- Behangschaar om de banen te knippen
- Behanglijm (belangrijk dat je de juiste lijm kiest bij behangsoort)
- Emmer of teil voor de behanglijm.
- Roergarde voor mengen van de behanglijm.
- Lijmborstel of grote blokkwast om lijm te verdelen op de muur. Kan ook met een lijmroller. En eventueel nog een (oude) dunne verfkwast voor aanbrengen van de lijm langs de randen van het plafond en in de hoeken.
- Lijmrooster om behanglijm egaal te verdelen over de lijmroller of lijmborstel.
- Behangborstel voor aanvegen van het behang op de muur.
- Schietlood met koord eraan voor maken van loonlijn zodat 1e behangbaan recht op de wand komt.
- Potlood voor aftekenen loodlijn en lengte van behangbanen alvorens knippen.
- Afbreekmes om overtollig behang (snijmarge) aan boven- en onderkant van de muur af te snijden.
- Behangliniaal voor recht afsnijden van overtollige behang.
- Trapje omdat het handig is om het behang op de muur van boven naar beneden te plakken.
- Natte vochtige doek voor verwijderen van overtollige lijm
- Nadenroller om de naden goed dicht te kunnen rollen.
- Behangspatel om het behang goed in de hoeken te krijgen of langs kozijn.
- Dun penseeltje voor als de naden niet direct goed plakken.
#TIP Behangset: Bij de bouwmarkt kan je ook een behangset kopen waar al veel materialen van bovenstaande benodigdheden inzitten zoals o.a. behangschaar, lijmborstel, behangborstel en afbreekmes.
Behangen
Wand
Voor je begint met behangen moet je zorgen dat de wand die je wil gaan behangen helemaal behang klaar is. Dat wil zeggen dat hij droog, schoon, glad en gelijkmatig zuigend is. Verwijder oud behang, werk gaatjes weg met een muurvuller en schuur oneffenheden weg. Bij een nieuwbouw huis of bij een net gestucte muur moet je de muur eerst voorstrijken zodat hij minder zuigend is. Anders blijft het behang niet plakken. Ook bij een licht behang is het handig als de wand die je gaat behangen gelijkmatig wit is, zodat een kleur op de muur niet door het behang kan schijnen. Dit is handig om dit een paar dagen eerder te doen zodat de muur goed droog is bij het behangen. Verwijder ook de dozen van de stopcontacten en lichtschakelaars (vergeet hierbij niet de stroom vooraf uit te zetten).
Temperatuur
Behangen kan je het beste doen bij een temperatuur van +/-18 graden voor het mooiste behangresultaat. Laat hierbij ramen en deuren dicht, ook na het behangen. Dit in verband dat bij tocht het behang te snel droogt. En zet de kachel uit of laag. Het behang kan zo rustig drogen zonder dat er achteraf nog blaasjes ontstaan of dat het behang iets gaat krimpen bij de naden door temperatuurverschillen.
Hulp
Het is ook het handigst om met zijn tweetjes te behangen. Vooral bij het plakken van de banen op de wand. De een staat dan op de ladder en plakt de baan aan de bovenkant op de juiste plek. De ander zorgt ervoor dat de baan onderaan goed wordt geplakt.
Knippen van de banen
Bij het knippen van de banen moet je rekening houden met de hoogte van de muur, de snijmarge en met het patroonverloop. Voor het afmeten en knippen van behang met een patroon leg het behang naast elkaar op een schone en vlakke ondergrond voor maken van de behangbanen. Bijvoorbeeld op de vloer in een andere kamer. Zorg dat het patroon over de gehele baan goed overloopt op de eerder geknipte baan bij het knippen van de banen. Het is soms even zoeken naar het patroonverloop waarbij deze over de gehele baan goed aansluit op de andere baan. Het is handig om de banen met potlood aan de achterzijde te nummeren. Je kan ook eerst 2-3 banen knippen en na behangen van de eerste banen met laatst geknipte baan (nog niet plakken) weer de volgende banen knippen en zo verder behangen. Mocht je toch een meet of patroonfoutje maken dan heb je niet alles verkeerd geknipt.
Waar beginnen?
Begin bij het behangen met tekenen van een loodlijn verticaal op de wand. Dit kan doormiddel van een touwtje met een loodje (of iets anders zwaars) eraan. Wanneer deze recht naar beneden hangt kun je langs het touwtje met potlood verticale streepjes op de wand zetten waartegen de eerste behangbaan moet komen om het behang recht te plakken op de wand. Het is handig om bij het behangen van links naar rechts te werken. Teken de loodlijn aan de rechterzijde van de eerste baan. Houd hierbij rekening dat je de loonlijn zo tekent dat de eerste baan wat snijmarge heeft aan linkerzijde oftewel in de hoek. Een hoek is vaak niet loodrecht. Zo kan je na het plakken van de eerste baan de behangbaan aan de linkerzijde netjes afsnijden in de hoek. Zit er echter een raam in of vlakbij de te behangen wand werk dan bij het behangen van de raam af. Op deze manier valt het licht in de behangnaden zodat deze nauwelijks opvallen. Doe je het andersom, dus naar het raam toe, dan zullen de naden juist enorm opvallen en dat wil je niet.
1e baan
Bij vliesbehang kan je de behanglijm direct op de muur aanbrengen met een lijmborstel of grote blokkwast. Verdeel de lijm gelijkmatig op de wand over een breedte van iets meer dan 1 baan. Neem daarna de eerste baan behang om deze op de wand plakken. Plak deze naast de loodlijn zodat hij recht op de muur komt. Zorg bij het plakken van de behangbaan dat je wat speling (snijmarge) hebt boven bij het plafond. De meeste plafonds zijn namelijk ook niet recht. Wrijf na het plakken het behang aan op de muur doormiddel van de behangborstel of spatel vanuit het midden naar boven en onder. En ook vanuit het midden naar links en recht zo wrijf je eventuele luchtbellen hiermee weg naar de zijkanten. Na het plakken snijd je de boven- en onderzijde netjes bij langs het plafond en bij de plint. En bij de 1e en laatste baan ook in de hoeken. Overtollige lijm kan je verwijderen met een vochtige doek.
Volgende banen
Klaar met de eerste baan? Breng dan weer lijm aan op de muur voor de volgende baan. De volgende banen ga je ‘stotend’ plakken. Dit houdt in dat je de banen precies tegen elkaar aanschuift zonder dat ze elkaar overlappen. Let er bij het plakken van de volgende baan op dat het patroon overal goed doorloopt en aansluit bij de naad voordat je het behang vast en gladt strijkt. Zit de baan niet in 1 keer goed bij de naad of aansluiting patroon? Geen probleem, vliesbehang kun je gerust weer lostrekken en opnieuw plakken wanneer deze niet direct goed zit. Doe dit wel gelijk, voordat de lijm opdroogt. Als de baan goed zit druk en strijk je hem op dezelfde manier aan op de wand als bij de eerste baan. De naden strijk je ook glad met de behangborstel/spatel en kan je daarna vastdrukken met een nadenroller. Mochten de naden niet overal helemaal goed hechten of een beetje openstaan kan je met een klein penseeltje nog wat lijm aanbrengen om dit bij te werken. En als er nog een luchtblaasje zit die niet weg wil dan kan je deze doorprikken met een speld en daarna glad vegen met de behangborstel.
Stopcontact, lichtschakelaar, radiator, deur en/of raam
Bij het behangen heb je ook wanden met bijvoorbeeld een deur, raamkozijn, radiator, stopcontact of lichtschakelaar. Hoe moet je hierbij behangen?
- Lichtschakelaar of stopcontact: Zet de stroom uit en schroef daarna de afdekplaten van de lichtschakelaar/stopcontact los. Nu kan je hier eenvoudig over heen behangen. Maak daarna met de schaar een X waar de contour van het stopcontact/schakelaar zit en knip voorzichtig de vier flappen hiervan weg. Let erop dat het gedeelte dat je eraf knipt kleiner is dan de afdekplaat van je stopcontact/schakelaar en druk het behang rondom plek van de schakelaar/stopcontact goed aan. Plaats als het behang droog is de afdekplaat weer terug.
- Deur of raamkozijn: Plak de overlap van de baan er eerst overheen en markeer de contour van de deur/kozijn/vensterbank met de achterkant van een schaar. Haal het behang dan voorzichtig weer los en snijd hem daarna voorzichtig op de vouw stukje voor stukje langs het deur- of raamkozijn af. Probeer niet in één keer de hele baan vooraf op maat te maken alvorens plakken want dat gaat meestal niet goed om het behang dan helemaal goed aangesloten te krijgen langs het kozijn.
- Radiator: Behangen rondom een radiator kan lastig zijn. Vooral als deze dicht tegen de muur zit. En ook bij de delen waar de ophangbeugels zitten en leidingen de muur ingaan. Je moet goed meten waar deze zitten en hier moet je het behang verticaal inknippen. Daarna kan je het behang achter de radiator plakken. Hierbij kan je gebruik maken van een radiator rolletje met lange steel om het behang aan te drukken.
Veel behangplezier en een mooi resultaat met bovenstaande uitleg + tips!
In onze shop vindt je stoer behang voor een jongens kinderkamer.